Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród wielu opcji, jakie daje europejska sztuka kulinarna na dużą uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Klasyczne potrawy włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. zobacz Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film