Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej znanych na całym globie. Dzisiaj posmakować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej reprezentatywnym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w rzeczywistości uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego rodzaju sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.