Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza czymakarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci smakują rzadsze dania obiadowe takie jak risotto, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się też nie tak typowe potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków i potrawy z wielu miejsc kraju. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Obiad w klimacie włoskim z całą pewnością musi obejmować również wino. Kieliszek czerwonego wina to dla Włochów cos zupełnie naturalnego. zobacz Najbardziej popularne wina włoskie to toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać nie mały zestaw win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film