kuchnia włoska w Krakowie

Włosi wiedzą, w jaki sposób jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich składniki są ożywcze, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – koncentruje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować reformę utraty wagi, poprawniejszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest również apetyczne oraz świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie tylko smakują niesamowicie, lecz również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoskie jedzenie Kraków

Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne uporządkowanie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest sowita w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak także witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

restaurants main market square krakow

   

Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są wyśmienite, jednak te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie ważne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i mogą funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć swobodnie), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz zniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.